Orrspel från gömsle

Det är mäktigt att uppleva ett orrspel på nära håll. Tupparnas uppvisning och läten är en härlig naturupplevelse. Från våra gömslen ges goda chanser att studera/fotografera deras skådespel.

   

Samling i Wild Nordics galleri, Kungsbergsvägen 60 (Sandvikens kommun). Karta

Efter 9 km bilfärd samt 150 meter till fots över myren visar guiden dig till rätta i gömslet. På egen hand påbörjar du den spännande spaningen och när det dunkla ljuset avtar brukar de första orrtupparna komma inflygande.

Våra tältgömslen står på en myr där orrspel har pågått under många år. Platsen är väl vald för största möjliga chans att skåda/fotografera orrarna på nära håll.
De senaste åren har 12-14 orrtuppar samlats på denna myr (ibland 18-20 st. Rekordet har varit 27 st). Har man tur kan även flera hönor landa i utkanten eller rent av mitt i spelet. Förutom orrar visar sig ibland tranor och duvhök. Flera gånger har räven lämnat spår runt gömslet och tidiga mornar har vi även mötts av lodjurets spårlöpa.

När morgonen övergår till dag och orrarna lämnar spelplatsen, hämtas ni av guiden. Frukostbuffé serveras i galleriet.

Våra gömslen har 4 platser (2 i liggömsle och 2 i sittgömsle).
Säsong: 15 mars - 30 april 2019. Alla dagar i veckan förutom måndagar.
Pris per person: 1500 kr
Barn är varmt välkomna i målsmans sällskap.

   

Utsikt från liggömslet                                                             Liggömsle

I priset ingår:
Övernattning kvällen före (inkl lakan och handduk)
Transport till och från gömslet
Lån av kikare
Cirka 4 timmar i gömslet (plus/minus en timme, vi gör upp tiden tillsammans)
Frukostbuffé
Hand- och fotvärmare (små värmande kuddar att stoppa i stövlarna/vantarna)
Sov-/vaksäckar (för att hålla värmen)

Att ta med:
Vattentäta varma skor/kängor (gärna någon storlek för stora så att du kan ha ett par extra raggsockor)
Riktigt varma kläder (ej prassliga)
Kamera
Broddar
Vattenflaska/termos 

- Under 2017 sågs orrar vid 95% av sittningarna. 

- Orrarna är som närmast 4-7 meter från gömslet. Vissa spelar ca 15-20 meter från gömslet.  För fotografering passar 100-500 mm objektiv. Det går naturligtvis också bra att använda enklare utrustning, så som pocket/mobilkamera. 

- Liggömslet är ett 3-mannatält, med granris på marken samt liggunderlag ovanpå. Det är uppklippta hål för kameror och man bygger till lagom höjd med brädor i botten samt bönpåsar. Det finns även 2 st "swing tripod" som fungerar som stativhuvuden (går bra att använda även till stora objektiv såsom 600 mm och 800 mm) . 

- Sittgömslet är av tyg, det finns 2 stolar med ryggstöd och värmande fårskinn samt granris på marken med ett trägolv ovanpå. Det finns en öppning för att sticka ut ett 3-bensstativ. Det går även bra att handhålla kameran eller använda enbensstativ.

- Det är ej tillåtet att gå ut ur gömslet eftersom man då skrämmer iväg orrarna. En hink finns i gömslena för nödsituation.

För mer info/bokning: info@wildnordic.se

Denna aktivitet görs på naturens villkor och det finns ingen garanti för vad vi kommer att få se/höra/uppleva.

 

Swing tripod på bönpåse

 

Sittgömsle

 

 

 

I det dunkla ljuset brukar de första orrtupparna komma inflygande. Du hör vingslagen och när de landar, kanske du även ser dem. De har sina bestämda platser och intar sina positioner för att börja spela. Under spelet blåser och kuttrar de, springer omkring med vingarna hängande, breder ut stjärten och kämpar i närkamp mot de andra tupparna. Det är ett fantastiskt skådespel med otroliga läten. Leken börjar under tidig vår och har man tur kan även hönorna komma till spelplatsen. De håller sig oftast i utkanten och uppsöks senare av de segrande tupparna. Spelet pågår varje morgon under ett par månaders tid i upp till 2-3 timmar. När morgonen börjar bli till dag avslutas oftast spelet och tupparna flyger upp och sätter sig i träden.